Historische reconstructie terrein Slot Zeist

De Evangelische Broedergemeente Zeist is gevestigd in de monumentale gebouwen op het Broeder- en Zusterplein, die langs de oprijlaan van het Slot Zeist zijn te vinden. Samen met het Slot vormen deze historische panden een uniek architectonisch geheel. Bij de reconstructie terrein is RvB aangetrokken bij het ontwerp en de realisatie van het civiele gedeelte. Jaren was dit broeder- en zusterplein een onderhoudsintensief terrein, en door deze herinrichting en reconstructie wordt het een onderhoudsarm terrein. Met hergebruik van de mogelijk honderden jaren oude gebakken klinkers blijft het beeld passend bij de gebouwen en omgeving van Slot Zeist.

Reconstructie terrein

Het oude terrein met de verharding, riolering en gesaneerde tanks werd gesloopt. In verschillende fases werd de terreinfundering aangebracht en alles geprofileerd. Ook het hele rioleringssysteem werd geleverd en aangelegd, waaronder de regenwater afvoer, het hemelwaterafvoer en het vuilwater afvoer.

Door de hoogte van de grondwaterstand en de traditionele bouwkunde van de nevengebouwen van Slot Zeist, heeft de grondwaterstand veel invloed op de gebouwen. Door een vloeistofdichte mineraal aan te brengen, blijft de mate van deze vochtigheid onder controle. Creativiteit maakt het grote verschil in dit project.

Hergebruik bestrating

Hergebruik van de oude verhardingen was een prachtig middel om de klassieke uitstraling te behouden. Door het straten van oude gebakken klinkers in bont kleuren, met Rijn- en Waalformaat, ziet het oppervlakte zoals vroeger. Ook werden er verhardingen gelegd met Chinees hardsteen en Portugees graniet. De terreininrichting en groenvoorziening maakte het project af.

RvB is een infraspecialist met oog voor detail, respect voor de oudheid en altijd opzoek naar de juiste oplossing bij ieder project. In dit project hebben we dat weer bewezen. Infra bij monumentale panden vereist voorzichtigheid, vakmanschap en flexibiliteit. Samen met de opdrachtgever, bewoners en gevestigde bedrijven is dit project een succesvolle vooruitgang voor het Broeder- en Zusterplein.

Opdrachtgever: Evangelische Broedergemeente Zeist